Hangende Zilverlinde

Deze boom is ter ere van het 80 jarig bestaan van het park, november 2019 hier geplant. Het is een hangende zilverlinde, (Tilia tomentosa ‘Pendula’). Een mooie treurvorm. Zeldzaam. Deze linde blijkt vreemd genoeg weinig aangeplant te zijn (of te worden). Allerlei soorten lindes zijn er, Amerikaanse lindes, klein- en grootbladige lindes, krimlindes, zilverlindes, ze staan in veelvoud in steden en dorpen. Maar een hangende zilverlinde? Wie er in Tilburg bomen van weet te staan, mag het zeggen.

Leonard Springer heeft, zo blijkt uit zijn bewaard gebleven plantlijsten, zowel bij de aanleg van het Leijpark (1934- 1939) als in het Wilhelminapark (1898 ) een exemplaar geplant. Zijn (deels) handgeschreven plantlijsten van deze parken worden o.a. in het ‘Springerarchief’ van de Wageningen Universiteit bewaard.

De hangende zilverlinde in het Leijpark die geplant is bij de aanleg van het park hebben we, bij een eerdere bomeninventarisatie van beeldbepalende bomen hier, niet meer aangetroffen. De prachtig uitgegroeide, monumentale hangende zilverlinde in het Wilhelminapark is zo’n twintig jaar terug helaas beschadigd geraakt. De top is er later uitgevallen en hij wordt nu beheerd als een zogenaamde ‘veteranenboom’.

De twijguiteinden van deze nieuwe linde gaan omlaag hangen en geven deze treurvorm straks een sierlijk uiterlijk.
De bladsteel van een hangende zilverlinde is twee maal zolang als die van de gewone zilverlinde.
En de bladsteel van zo’n zilverlinde is gemiddeld langer dan de helft van de bladschijf van zijn blad.

Deze boom bloeit in juli, tegenwoordig ook al eind juni met kleine (zeer) mooie, geurige bloempjes, een feest voor de neus. En die geur is bij elke linde al van afstand waarneembaar.

De bladonderzijde is zilverkleurig en behaard. Daar kent de boom een trucje mee. Kijk in de zomer bij heet weer naar het blad in de kroon van een zilverlinde. De boom heeft dan de onderzijde van het zilverkleurige behaarde blad wat naar boven gedraaid om een te veel aan verdamping te voorkomen.

We zijn nieuwsgierig hoe het deze boom de komende 80 jaar vergaat.

Wat daarna gebeurde leest u hier:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2259954037444103&id=285858851520308

En het Brabants Dagblad schreef het volgende artikel:
https://www.bd.nl/…/een-boom-voor-de-jarige-het-tilburgse-…/

Wilt u meer foto’s zien kijk dan op de pagina van de werkgroep: Leijpark013

Zaaitijd: 2009
Gemeten Stamomtrek/hoogte:

De plant van de hangende Zilverlinde is een initiatief van de werkgroep @leijpark013 in samenwerking met de @gemeente Tilburg, Verrijk je Wijk, @Stichting Stadsbomen Tilburg en www.borduurhuis.nl