Trompetboom (Catalpa bignonioides)
Deze opvallende, prachtig grillige en dikke boom blijkt geplant te zijn in 1937 – 1939 tijdens de aanleg van het Leijpark en is nu dus zo’n 85 jaar oud. Deze boomsoort wordt vernoemd op de, in het ‘Springerarchief’ in de Wageningen Universiteit aangetroffen, handgeschreven plantlijsten. Die lijsten met bomen en struiken, bestemd voor de aanleg van dit park, uit 1937 zijn samengesteld door tuinarchitect en dendroloog (bomenkenner) Leonard Springer. Een nog betere aanwijzing is dat deze trompetboom door Springer blijkt te zijn ingetekend op de plek waar hij nu staat. Dat is te zien in zijn ‘Schetsontwerp van de beplanting van het ‘Park aan de Leij-ontwerp’ van Springer uit november 1937. (zie onder).
Zijn respectabele omtrek blijkt 2,93 meter, gemeten zoals dat hoort tussen 1,30 en 1,50 meter hoogte. Daarmee valt ie net binnen de top 20 van de dikst geregistreerde Nederlandse trompetbomen (Catalpa bignonioides). Bij nazoeken blijkt deze, tot onze aangename verrassing, de één na dikste trompetboom van Tilburg te zijn en staat op de Gemeentelijke Lijst Monumentale Bomen Tilburg (GLMB). Een trompetboom bloeit zeer fraai en rijk, met een kroon vol bloemen die juni verschijnen. Het zijn trompetachtige, opvallende bloemen.
Twee opmerkelijke gebeurtenissen rondom de trompetboom in het Leijpark:
31 December 2018 ‘Brand in de boom’
De brandweer komt. Er was ontdekt dat er her en der uit holtes van deze boom rook opstijgt. En dat onderin de holle boom het kernhout smeult. De brandweer komt tot 2 keer toe ter plaatse. De eerste keer wordt getracht met blusschuim, zo’n 2000 liter, de brand te doven. De tweede keer om tijdelijk een aantal holtes met zand te dichten om het nasmeulen te stoppen. Op 1 januari, de volgende ochtend bleek de boom ’s ochtends nog te roken. Twee wandelaars die daar ter plekke waren hebben de rook bestreden door een gat in de boom waar de rook uitkwam met zand te dichten.
Gelukkig liep de boom het daarop volgende voorjaar gewoon weer uit.
Juni 2017 Trompetbomenfietstocht
Met de wetenschap van het bestaan van meerdere fraaie trompetbomen ontstond het idee een fietstocht te organiseren. Meerdere trompetters, een zanger en publiek begaven zich allereerst naar de fraaie monumentale solitair staande trompetboom links naast de Concertzaal. De route leidde verder naar het Korvelplein, waar een monumentale, unieke, opgaande trompetboom staat. Catalpa ovata, een nauwelijks gekende soort trompetboom. Twee jaar geleden kreeg die ook een boombordje). Het bleek onverwachts de dikst bekende trompetboom van Tilburg. In het Leijpark werd door de trompetters en de zanger onder deze boom een aanstekelijk lied van de Beatles ten gehore gebracht. Helaas is het daarvan gemaakte filmpje verloren gegaan.